Kumkuat reçeli nasıl yapılır? Kamkat nedir?

Kamkat Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

1 kg kamkat,

1 kg toz şeker,

4 su bardağı su,

Yarım limonun suyu veya nohut büyüklüğünde limon tuzu,

5-6 adet karanfil,

1 çay kaşığı tereyağı

 

Kamkat reçeli yapılışı

Kamkat meyvesini yıkayıp yeşil kısmı üstte kalacak şekilde (bu yeşil kısım haşlanırken içine acı su girmesini engelleyecek) saplarını kesin.

4-5 su bardağı su kaynatıp kamkat meyvelerini içine ilave edelim.

Kısık ateşte 15 dakika kadar haşlayıp suyunu süzelim.

Sonra kamkatların içine tekrar 4-5 su bardağı kaynar su ilave edelim.

Daha sonra tekrar 10 dakika daha haşlayıp suyunu süzelim.

Daha çok haşlamayalım ki rengi bozulup çok yumuşamasın. Haşlandıkça acı suyu da çıkacaktır.

Soğuyan kamkatların üzerindeki yeşil kapağı alıp ikiye bölelim ve çekirdeklerini çıkaralım.

Kamkatları bir kaç yerinden kürdan ile delelim. Böylece şerbeti içine çekecektir.

Diğer tarafta şeker ve suyu şerbet olacak şekilde ortaya ateşte 10-15 dakika kaynatalım.

İçine kamkatları, karanfilleri ve tereyağını ilave edelim.

Tereyağı reçelin köpüklenmesini önler. Tüm reçel ve marmelatlara koyabilirsiniz.

Kısık ateşte kıvam alana kadar pişirelim.

Porselen bir tabağa 1 çay kaşığı reçel dökelim eğer ılındığında koyulaşıyorsa pişmiş demektir.

Reçel olunca içine limon suyunu ya da limon tuzunu ilave edip ocaktan alalım.

Reçelimiz ılıdığı zaman kavanoza doldurup kapağını sıkıca kapatalım.

Reçeli uzun süre bekletecekseniz kavanozun kapağını daha sıcakken kapatıp ters çevirelim. Bu şekilde kapak vakumlanacak ve hava almayacaktır.

 

Kamkat nedir? Faydaları nelerdir?

Turunçgiller ailesine ait olan Kumkuat bitkisi genel olarak insanlar arasında kamkat, kumkat, süs mandalinası bazende altın portakal gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu meyve mandalinadan biraz daha küçük boyutta olan, birazda limona benzeyen şekli ve olgunlaştıkça da portakalın rengine benzeyen, biraz da ekşimsi tada sahip bir meyvedir.

Dünya genelinde en çok Çin ve Doğu Asya da Türkiye de ise en çok Akdeniz ikliminin görülmekte olduğu yerlerde ve Rize de rastlanmaktadır. Her yerde kolaylıkla büyütülebilen bu meyveyi saksıda da yetiştirebilirsiniz.

Hafif limonu andıran şekli, olgunlaşınca portakala benzeyen rengi, ekşimtrak tadı ve C vitamini deposu oluşuyla o, gerçek bir turunçgilin tüm özelliklerine sahip. Farkı ise kabuğuyla yenmesi, minicik olması ve evde rahatça yetiştirilebilmesi. Turunçgiller ailesinin bir üyesi olan, halk arasında kamkat, kumkat, süs mandalinası, hatta altın portakal gibi isimlerle anılan kumkuat özellikle son yıllarda giderek daha çok ilgi görmeye başladı.

 

Kamkat Nasıl Kullanılır?

Kumkuatı taze taze meyve gibi yemek mümkün. Ancak bu lezzetin kabukları soyulmuyor. İlk başta buruk bir tadı var gibi gelse de, sonradan gelen tatlılığıyla gönülleri çalıyor. Kumkuatla nefis reçeller ve marmelatlar hazırlayıp, tüm yıl boyunca afiyetle yemek mümkün. Ortadan ikiye bölünerek salatalara katılabiliyor, sosların içinde kullanılabiliyor. Kek ve kurabiyelere de nefis bir tat ve aroma katıyor. Meze şeklinde de yenebiliyor.

 

Evde kamkat nasıl yetiştirilir?

Kumkuat sıcağı seven bir bitkidir. Bununla birlikte çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına, çiçeklerine, meyvelerine ve köklerine zararlıdır. -4 derecenin altında soğuklarda pek uzun ömürlü olmaz. Özellikle kış aylarında ideal yetiştirilme sıcaklığı yaklaşık 12 derecedir. Güneşi sever, doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. Kalınca bir toprak saksıda yetiştirmek daha doğru olur. Böylece kökleri aşırı sıcaktan yanma ya da büyüyüp gelişememe gibi bir durumla karşı karşıya kalmaz. Yaz aylarında daha sık, kış aylarında ise daha seyrek olarak sulamak gerekir. Sularken toprağın her yanına suyun iletildiğinden emin olunmalı, ?saksının altındaki tablaya da bir miktar su konmalıdır. Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir. Kumkuatta çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir. Tıpkı kış aylarında olduğu gibi bitki meyve verdikten sonra da, özellikle meyve hemen koparılmayacaksa sulama miktarını ve sıklığını azaltmak gerekir. Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Kumkuat bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer. Temmuz-ağustos ayları gibi çiçek açmaya başlayan bitki, sonbaharın gelmesiyle iyice irileşmeye, büyümeye başlar ve tam olgunluğuna genel olarak ocak-şubat ya da mart aylarında ulaşır. Hava akımlarından kolay etkilenen kunkuat bitkisi bu etkiden korunmalıdır. Evde uygun şartlarda bakılırsa kumkuat bitkisinden düzenli olarak meyve alınabilir. Kumkuat bitkisinin gelişimi pek hızlı olmaz. Boyu çok fazla uzamaz.


Eklenme Tarihi: 28.06.2018 00:00:00

Toptan Köy Ürünleri

Sosyal Medya'da Paylaş: